skip to Main Content

Tweedehandse grafmonumenten

Gun die grafsteen een nieuw leven

Miljoenen jaren oud zijn ze die mooie grafstenen en ze kunnen nog duizenden jaren mee. Toch vermalen we standaard grafstenen na gebruik tot puin. Meer dan zonde die verspilling en niet meer passend in deze tijd waarin duurzaamheid een noodzaak is!
Vanzelfsprekend kan het verwijderen van grafstenen duurzamer!

Laat de steenhouwer de steen zorgvuldig verwijderen en weer opknappen totdat deze weer als nieuw is. Dat kan eenvoudig door de tekst weg te schuren en de steen opnieuw te polijsten.
Nabestaanden kiezen de gewenste vorm en tekst. De steenhouwer maakt de steen naar de wensen van de klant en plaatst deze op het graf.

Circulaire grafstenen

Is een tweedehands steen altijd volledig te hergebruiken? Nee, volledig hergebruik kan praktisch niet als de oude tekst van de steen moet worden wegsneden. Daarnaast heb je ook te maken met oude bevestigingen als ankers die verwijderd moeten worden. Om de steen klaar te maken voor nieuw gebruik moet de steen gezandstraald en gepolijst worden om nieuwe tekst toe te kunnen voegen. Dat kan gebeiteld, gezandstraald of als metalen letters op de steen. Met het klaarmaken voor hergebruik verdwijnt maar liefst 50% van het materiaal. Bovendien kost dit veel tijd en energie. Een nieuwe steen is daarom per definitie niet altijd duurder. Zeker niet als deze uit China komt (zoals de meeste stenen) Hoe dan ook het hergebruiken van grafstenen is een goed vergroeningsvoorbeeld
Grafstenen van RVS, cortenstaal en glas worden standaard al milieu vriendelijk gerecycled.
In het Belgische plaatsje Zonnebeke bedachten ze iets anders: op de plaatselijk begraafplaats kun je een bestaand grafmonument dat geruimd is kopen. Graven die een architectonische of historische waarde hebben en waarvan de concessie niet verlengd werd komen hiervoor in aanmerking.

Een mooi Tweedehandsje

De begraafplaats hanteert drie prijscategorieën, De tweedehands graven met grafmonument gaan voor 1.500 euro, 1.125 euro of 750 euro. Een mooie ruime tweedehandse grafkelder heb je al vanaf 250 euro.
De beeldbepalende grafmonumenten liggen dicht bij de kerk. Vroeger waren dit deze plaatsen gereserveerd voor de notabelen. Tijden veranderen en nu kun je bijna letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rij komen te liggen.
De plaatselijke bevolking is enthousiast over dit ongebruikelijk idee. Mooie monumenten blijven behouden en dat helpt de authentieke uitstraling van het kerkhof te behouden. Daarnaast speelt ook mee dat oudere bewoners zo de mogelijkheid krijgen om dicht bij hun (groot)ouders te liggen. Meestal vinden ze de oude grafmonumenten ook mooier dan de nieuwe moderne grafstenen.
Desondanks willen de meeste mensen toch liever een nieuw graf voor hun dierbare overledene. Maar je weet maar nooit; misschien dat die stenen van vandaag de dag over 100 jaar weer eer geliefd zijn als tweedehandsje.

Memorabel persoonlijke grafkunst

Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafmonumenten voor iedereen. Ook bijzondere, eigentijdse en abstracte gedenktekens voor een babygraf of een kindermonument. Ontwerpen die aansluiten bij uw wensen en eisen. Weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar [email protected]. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar een bijzonder en persoonlijk gedenkteken.

Geef een reactie

Back To Top