skip to Main Content
Zo Kies Je De Juiste Motorrijschool

Zo kies je de juiste motorrijschool

Alles wat je moet weten voor het kiezen van een motorrijschool

Lijkt het jou leuk om binnenkort met je eigen motor over de weg te scheuren? Dan is het belangrijk om eerst een goede motorrijschool uit te zoeken voordat je gaat beginnen met je motorrijlessen. Je wilt natuurlijk je eerste rijles volgen bij een goede rijschool, zodat je niet later nog eens hoeft te wisselen. Je voorkomt hiermee dus een heleboel gedoe door meteen de juiste rijschool uit te kiezen. Wij vertellen je hoe je dat het beste kunt doen.

Goedkoop is duurkoop

Wanneer je via internet op zoek gaat naar motorrijscholen, dan kijk je natuurlijk ook hoeveel de rijlessen bij de verschillende rijscholen kosten. Je zult zien dat je de meest uiteenlopende tarieven tegenkomt. Het is dan misschien aantrekkelijk om de goedkoopste rijschool uit te kiezen, maar dat is zeker niet altijd een goed idee! Bij een goedkopere rijschool heb je namelijk meestal meer lessen nodig om je motorrijbewijs te halen, waardoor je uiteindelijk toch duurder uit bent. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van de lessen en of de instructeurs wel worden bijgeschoold. Kwaliteit is daarom zeker zo belangrijk.

Internet is je vriend

Heb je een motorrijschool gevonden die je wel aanstaat? Dan zijn er een aantal manieren om via internet meer informatie over de motorrijschool te vinden. Begin eens met het zoeken naar ervaringen van eerdere klanten bij de rijschool via Google. Dit is een goede graadmeter om de kwaliteit van de motorrijlessen te kunnen beoordelen. Ook de rijschoolzoeker van het CBR is een site die je zeker niet moet overslaan in de zoektocht naar een goede rijschool. Via deze site kun je de motorrijscholen uit jouw woonplaats met elkaar vergelijken. Typ eerst de naam van je woonplaats, klik vervolgens op ‘motor voertuigbeheersing’ of ‘motor verkeersdeelname’ en je krijgt de motorrijscholen in jouw regio te zien. Je kunt je baseren op het slagingspercentage, maar let hierbij wel ook op het aantal examens.

Trap niet in marketingtrucjes

Je komt de gekste marketingtrucs tegen wanneer je op de sites van verschillende motorrijscholen gaat kijken. Sommige motorrijscholen beweren bijvoorbeeld dat je binnen 25 lessen je rijbewijs bij hen kunt halen. Dat is natuurlijk onzin. Je zult gemiddeld 45 lessen van één uur nodig hebben voordat je je motorrijbewijs kunt halen. Gebruik je gezonde verstand en laat je niks wijsmaken.

Liever geen snelcursus

Het kan misschien verleidelijk zijn om een snelcursus te nemen, zodat je sneller op kunt gaan voor je rijexamen. Ook is gebleken dat een versnelde rijopleiding lang niet altijd goedkoper is, je hebt namelijk vaak net zoveel lessen nodig en bovendien ligt het slagingspercentage na een snelcursus een stuk lager. Grote kans dus dat je een tweede of zelfs derde keer examen moet doen wanneer je kiest voor een snelcursus. Bovendien zit je bij een spoedcursus vaak wel vier uur op een dag op de motor. Dat is zeer intensief en waarschijnlijk kun je je niet de hele tijd concentreren, waardoor je minder meekrijgt van de lessen. Zo’n spoedcursus is dus zeker niet voor iedereen geschikt.

… Of lespakket

Bij veel motorrijscholen heb je de keuze tussen losse lessen of een lespakket. Zo’n lespakket bestaat meestal uit een aantal lessen, eventueel een theorie-examen en het rijexamen. Het lijkt misschien een goede deal, maar er kleven wel een aantal risico’s aan het afsluiten van zo’n pakket. Namelijk:

  • Als de motorrrijschool failliet gaat, ben je je geld kwijt
  • Mocht je toch niet tevreden zijn over je rijlessen dan kun je er niet meer onderuit
  • Je moet binnen een aantal lessen op examen, of anders moet je weer extra lessen gaan bijkopen en ben je alsnog duurder uit

Kies een motorrijschool met een goede lesmethode

De lesmethode die een motorrijschool gebruikt is van grote invloed op de kwaliteit van de motorrijlessen. Ook is het prettig als de instructeur tijdens jouw rijlessen een instructiekaart invult waarop je je voortgang kunt bijhouden. Zo kun jij precies zien hoe ver je gevorderd bent en waar je nog op moet letten. De RIS-methode is een lesmethode die door veel motorrijscholen wordt gebruikt en die in de meeste gevallen goede resultaten oplevert. Dit is een stap-voor-stapmethode die speciaal voor jou op maat gemaakt kan worden. Bovendien is het een goede voorbereiding op je verkeersdeelname en wordt de kans dat je slaagt voor je examen een flink stuk groter.

De juiste motorrijschool kiezen

Wanneer je de tips uit dit blog in acht neemt dan vindt je waarschijnlijk binnen no time een geschikte motorrijschool die goed bij je past. Wil je meer weten over rijlessen en vervoer? Neem dan een kijkje bij onze andere blogs hier op de site!

Geef een reactie

Back To Top