skip to Main Content

Glas in lood sfeervol en mooi

Glas in lood; onverminderd populair

Glas in lood is onverminderd populair. Als u een woning te koop ziet staan en er staat in de beschrijving ‘authentieke glas in loodramen aanwezig’, dan ziet u dat direct terug in de vraagprijs voor de woning. Toen in april 2019 de Notre-Dame in Parijs fors beschadigde door de felle brand die er woedde, waren er de meeste zorgen over het vele glas in lood dat in deze kerk verwerkt is. Was dat wel gespaard gebleven? Ondanks de forse brandschade in de kerk, bleek het glas in lood gelukkig nog intact. Waarom is glas in lood zo bijzonder en waarom zijn we blij als onze woningen glas in lood-elementen bevatten?

Wat is glas in lood?

Voor antwoord op die vraag moeten we eerst weten wat glas in lood is. Glas in lood is de benaming voor een ruit die bestaat uit stukken glas in loodprofielen. De historie van glas in lood gaat terug tot de Romeinse tijd. De meest eenvoudige uitvoeringen bestaan uit loodlijsten met een rechthoekig raamwerk waarin blank vensterglas zit. De reden waarom het zo gemaakt is, is omdat men oorspronkelijk geen grote stukken glas uit één stuk kon maken. Omdat het uit losse stukken glas bestaat, leent glas in lood zich uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. En dat is ook waarom we er massaal van houden. Vooral de glas in loodramen die we tegenkomen in oude herenhuizen en kerken. In kerken komen ze het beste tot hun recht als het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter van de voorstellingen doet uitkomen.

Glas in lood anno 2019

Glas in lood ramen worden vandaag de dag nog steeds gemaakt. U kunt het zelfs helemaal op maat laten maken, volgens uw zelf uitgetekende patronen en in de kleuren die u wenst. Dat is een prima alternatief als u de suggestie van ‘klassiek’ wil wekken. Maar eerlijk is eerlijk; er gaat niets boven een origineel glas in loodraam met een echte historie! Prachtige en originele glas in loodramen zijn nog prima te vinden. De mooiste ramen zijn afkomstig uit de sloop van kerken, scholen, kloosters en andere oude gebouwen in Frankrijk. Door hun afkomst stralen zij hun eigen unieke sfeer uit. Het maakt ze tot een geweldige toevoeging voor uw huis of interieur.

Kunstzinnig en kleurrijk karakter aan uw woning

Wilt u ook een bijzondere sfeer creëeren in uw huis? Kijk dan eens goed rond of er bedrijven in uw omgeving zijn die oude glas in loodramen verzamelen en te koop aanbieden. Het is echt de moeite waard! Ook voor nieuwbouwwoningen. U verbindt op een kunstzinnige manier oude architectuur met nieuwe architectuur. Bovendien past het recyclen van oude bouwmaterialen uitstekend in een duurzaam bestaan.

Back To Top