skip to Main Content

Rioolvliegjes: hier komen ze vandaan en zo komt u er vanaf

Rioolvliegjes in huis

Heeft u last van rioolvliegjes in huis? Dat is zeker niet prettig! Ze zijn namelijk zeer onhygiënisch. Bovendien zijn rioolvliegjes vaak een teken van grotere problemen aan het riool, bijvoorbeeld een verstopping. Wij vertellen meer over rioolvliegjes, waar ze vandaan komen en hoe u er weer vanaf komt.

Waar komen ze vandaan?

Rioolvliegen worden ook wel motmuggen genoemd. Ze worden aangetrokken door rottend, vochtig, organisch restafval dat vaak te vinden is in verstopte riolen. Andere broedplekken waar rioolvliegjes vaak voorkomen zijn:

  • regenpijpen en regentonnen
  • in of onder bloembakken
  • in de afvoer van het toilet, de wasbak, de douche of in de badkuip
  • in (vochtige) kruipruimtes
  • in plassen en vijvers

Rioolvliegjes die een broedplaats hebben in de tuin, komen ook vaak in huis terecht. Eenmaal binnen gaan ze op zoek naar andere voedingsbodems en broedplekken. Ze zijn erg onhygiënisch, en kunnen op voedsel of keukengerei terechtkomen als u niet oplet. Daarom is het belangrijk om rioolvliegjes snel weer te verwijderen.

Zo komt u er vanaf

Hoe komt u van die vliegjes af? Het belangrijkste is om kapotte rioleringen zo snel mogelijk te laten repareren. Dit laat u over aan een vakman. Ook verstopte afvoeren moeten snel verholpen worden. U kunt ze regelmatig even doorspoelen met heet water en soda zodat afval zich niet gaat ophopen. Ruim organisch afval ook zo snel mogelijk op. Komt de groenbak pas laat langs? Bewaar groenafval dan tijdelijk in de vriezer. Bij rioolvliegjes in de woonkamer kunt u insecticide spray in de kamer spuiten. Lees de gebruiksaanwijzing wel altijd goed door voordat u begint. Wanneer u een broedplaats gevonden hebt, kunt u die schrobben met een mengsel van heet water en soda. Pas wanneer de broedplaats helemaal weg is, heeft u het probleem echt opgelost. Anders kunnen de vliegjes zich altijd weer voortplanten.

Heeft u wel eens last (gehad) van rioolvliegjes? Hoe bent u er vanaf gekomen? Neem contact op en laat het ons weten!

Geef een reactie

Back To Top