skip to Main Content

COVID-19 antigeen sneltest

Kom er snel achter of u corona hebt

Aan het begin van het jaar hadden we niet verwacht dat het coronavirus ons nog steeds in zijn greep zou houden op dit moment. We balen van de situatie. Maar we hebben ook bewondering voor de wetenschap. In korte tijd zijn diverse soorten testen ontwikkeld voor dit nieuwe virus, waaronder de COVID-19 antigeen sneltest. Lees hier meer over de werking en het gebruik van deze corona sneltest.

Wat is een antigeen?

Een antigeen is de entiteit die de ziekte veroorzaakt. Bij COVID-19 is het antigeen de eiwitten van het coronavirus. Als reactie hierop maakt het lichaam immune eiwitten, de antilichamen. Hierdoor herkent het lichaam het antigeen als schadelijk. Het immuunsysteem gaat dan aan het werk om het antigeen onschadelijk te maken.

Hoe werkt de COVID-19 antigeen test?

De COVID-19 antigeen test, ook wel de ag sneltest, geeft binnen 15 minuten aan of u corona hebt of niet. Met een wattenstaafje haalt u een swab uit de neus en/of keel. Dit monster wordt getest op de aanwezigheid van het antigeen dat wijst op het coronavirus. De test is ideaal voor een snelle screening op COVID-19. Het is wel belangrijk om te weten dat deze test slechts kwalitatief is. De concentratie van de eiwitten in het monster kan niet worden bepaald met de sneltest.

Hoe betrouwbaar is het?

Let er bij het aanschaffen van een sneltest op dat de test voorzien is van een keurmerk. Testen zonder officieel keurmerk zijn niet te vertrouwen. Voor een betrouwbaar resultaat moet de test correct worden afgenomen. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing. Daarnaast is het aan te raden om de COVID-19 antigeen test aan te vullen met bijvoorbeeld een antilichamentest. Voor een echt betrouwbare uitslag laat u de sneltest interpreteren door een arts en verifiëren met een PCR-test.

Heeft u aanvullingen? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Back To Top