skip to Main Content
Het Verschil Tussen Belgisch En Chinees Hardsteen

Het verschil tussen Belgisch en Chinees hardsteen

Kiezen tussen verschillende soorten hardsteen

Bent u van plan om een natuursteen vloer te laten leggen, maar weet u nog niet of u Belgisch of Chinees hardsteen wilt? In dit blog vertellen wij u wat het verschil is tussen beide soorten. Ook vertellen wij u per hardsteen wat de voor- en nadelen zijn, zodat u kunt kiezen welke van de twee natuurstenen het beste in uw woning past.

Belgisch en Chinees hardsteen

Hardsteen is een kalksteen met een typische blauwgrijze kleur. Belgisch hardsteen is een natuursteen waarin kleine fossiele diertjes met een kalkskelet te zien zijn. Dit worden ook wel crinoïden genoemd. Chinees hardsteen heeft daarentegen geen crinoïden, maar heeft kleine witte vlekken die na verloop van tijd oxideren. Deze witte vlekken worden ook wel oölieten genoemd. Het grootste verschil van beide hardstenen zit hem in de kwaliteit en in hoe het uit de aardbodem gewonnen wordt.

Wat is Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen gaat door een zeer strenge selectieprocedure. Bij het winnen van Belgisch hardsteen wordt goed gelet op de omgeving, in tegenstelling tot Chinees hardsteen. Alleen de Belgisch hardsteen delen die voldoen aan de strenge normen worden op de markt verkocht. Gescheurd hardsteen komt niet door de selectieprocedure heen. Daarnaast is er ook een groot verschil in kwaliteit. Waarbij Belgisch hardsteen op graniet lijkt met zijn glans en hardheid, is Chinees hardsteen veel poreuzer.

Chinees hardsteen

Belgisch hardsteen is tijdloos en krijgt door de jaren heen meer karakter en charme. Bij Chinees hardsteen werkt dit heel anders. Dit hardsteen heeft de neiging om door de jaren heen bruiner te kleuren. Ook kan Chinees hardsteen gaan barsten onder invloed van het Nederlandse weer, verontreiniging en zure regen.

Voordelen van Chinees hardsteen

Waarbij Belgisch hardsteen een blauwgrijze tint heeft, heeft Chinees hardsteen een warmere tint. Chinees hardsteen is daarnaast ook beter bestand tegen krassen dan zijn Belgische tegenhanger. Hierdoor heeft Chinees hardsteen een groot voordeel wanneer u kinderen en/of huisdieren heeft. En als laatst is Chinees hardsteen een vierde van de prijs van Belgisch hardsteen. Ideaal met een lager budget!

De keuze tussen Belgisch of Chinees hardsteen

Welke variant hardsteen het beste bij u past is geheel afhankelijk van uw woonsituatie en budget. Heeft u geen (kleine) kinderen en huisdieren en wilt u graag echt iets degelijks? Dan is Belgisch hardsteen de logische keuze voor u. Woont u in een situatie waarin krassen snel veroorzaakt kunnen worden? Dan is Chinees hardsteen wellicht de betere optie voor u. Heeft u al ervaringen opgedaan met een van deze twee hardstenen, laat het ons weten via dit contactformulier.

Back To Top