skip to Main Content
Onder De Loep: Hoe Werkt Een Hydraulische Pers?

Onder de loep: hoe werkt een hydraulische pers?

Werken met hydraulische persen

Wellicht heeft u ze wel eens voorbij zien komen, die filmpjes op YouTube waarbij een hydraulische pers gebruikt wordt om allerlei dingen plat te drukken. Super interessant natuurlijk, maar waar wordt de hydraulische pers nu in de praktijk voor gebruikt? En hoe werkt hij precies? Daar vertellen we in dit blog meer over.

Wat is een hydraulische pers?

Een hydraulische pers maakt gebruik van vloeistof onder druk om een enorme kracht te creëren. De pers is samengesteld uit een simpel cilinder- en zuigermechanisme. Hij bestaat uit een grote cilinder met een grote zuiger, en een kleine cilinder met een kleine zuiger. De twee cilinders zijn met elkaar verbonden via een pijp. Zowel de cilinders als de verbindende buis zijn gevuld met vloeistof. Volgens het principe van Pascal is er, wanneer er druk wordt toegevoegd aan een vloeistof in rust, op alle punten een gelijke toename van de druk.De hydraulische pers werkt via dit principe, elke kracht die aan de zuiger in de kleine cilinder wordt toegevoegd, wordt overgebracht naar de zuiger in de grote cilinder en proportioneel verhoogd. Hierdoor kan de machine veel kracht produceren, door een kleine hoeveelheid kracht op de kleine zuiger te zetten.

Waarvoor wordt de pers gebruikt?

De pers kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Natuurlijk kan hij gebruikt worden om dingen plat te drukken (zoals in de YouTube filmpjes te zien is). Maar de machine kan ook voor hijswerk gebruikt worden. Dat kan doordat de hydraulische pers als een hefboom ingezet kan worden. Hydraulische persen komen over het algemeen van pas bij elke klus die veel kracht vereist.

Voert u regelmatig klussen uit waar u veel kracht voor nodig heeft, en kunt u hiervoor wel een hydraulische pers gebruiken? Bijvoorbeeld om zeer zware materialen te tillen? Wilt u hiervoor een pers kopen? Neem contact met ons op, en wij helpen u met het vinden van een apparaat dat perfect geschikt is voor uw klus.

Geef een reactie

Back To Top