Symptomen van blindedarmontsteking
Veelvoorkomende blindedarmontsteking
Veel mensen zijn bekend met de term blindedarmontsteking. Het is dan ook een veel voorkomend verschijnsel. Wanneer jij een blindedarmontsteking hebt, dan kan dit best eng zijn om mee te maken. In dit blog vertellen wij jou wat een blindedarmontsteking precies is, welke symptomen je kan voelen en hoe je er weer vanaf komt. Lees dit artikel dus snel verder en heb jij op het moment van lezen deze symptomen? Raadpleeg dan direct jouw huisarts.
Wat is de blindedarm?
Ten eerste is het goed om te weten wat de blindedarm precies is. De blindedarm wordt ook wel appendicitis genoemd en is ongeveer 5 centimeter lang. Dit orgaan hangt laag in de buik vlakbij de opening van de dikke darm, ook wel colon genoemd. De functie van de blindedarm is niet bekend, wel wordt er gedacht dat het fungeert als een soort veilig huis wanneer jouw evenwicht in het spijsverteingsstelsel verstoord is door bijvoorbeeld diarree of voedselvergiftiging. Gedacht wordt dat de blindedarm jouw darm beschermd tegen slechte bacteriën.
Verschillende symptomen van een blindedarmontsteking
Mocht je één van de volgende klachten ervaren, dan raden wij jou aan om niet te lang te wachten en alert te blijven. De volgende symptomen kunnen wijzen op een mogelijke blindedarmontsteking:
- Pijn bij hoesten of lachen
- Lichte koorts, misselijkheid en/of braken
- Pijn in de maag die erger wordt bij bewegen of na de maaltijd
- Pijn in de buik wanneer de buik wordt ingedrukt
- Pijn die rond de navel begint en zich uitbreidt naar de rechter onderzijde van de buik
Oorzaak blindedarmontsteking
Wanneer jij een blindedarmontsteking hebt, dan is jouw blindedarm ontstoken en heb je last van veel buikpijn. Een blindedarmontsteking ontstaat meestal wanneer een infectie van de darmbacteriën zich verspreidt naar de binnenbekleding van jouw blindedarm. Vervolgens zwelt de blindedarm zich op als een ballon. Wat deze infectie precies veroorzaakt is vooralsnog niet duidelijk. Vaak wordt wel gezien dat een dergelijke ontsteking meer voorkomt bij kinderen en jongeren dan bij volwassenen en ouderen.
Meer weten over symptomen van blindedarmontsteking?
In de meeste gevallen wordt de blinde darm bij een ontsteking operatief verwijdert. In sommige gevallen wordt de appendicitis behandeld met antibiotica, het nadeel hiervan is dat de klachten terug kunnen komen. Wil jij graag meer weten over de symptomen van blindedarmontsteking? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op door dit contactformulier in te vullen.