skip to Main Content
Voorkom Oververhitting Met Onze Tips!

Voorkom oververhitting met onze tips!

De theorie van ayurveda

Elk jaar weer krijgen we in Nederland te maken met temperatuurrecords tijdens de zomermaanden. Het wordt steeds warmer in ons kikkerlandje. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u in deze periode niet oververhit raakt. Wij geven u daar graag een paar tips voor. Dat doen we op basis van ayurveda. Wat dat precies is, leest u in dit blog!

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude, natuurlijke Indiase geneeswijze. De basis van ayurveda is de prana (levensenergie) die door je lichaam stroomt. Om deze energie goed te laten stromen, moeten de drie dosha’s (drie termen die elk een ander deel van je lichaam en ziel aanduiden) in balans zijn. De drie dosha’s zijn kapha (structuur, onder andere vloeistof huishouding), vata (beweging) en pitta (stofwisseling). Wanneer deze drie dosha’s uit balans zijn, kunt u hier flinke lichamelijke en mentale klachten van ondervinden. Daarom is het belangrijk om de balans te houden.

Zo voorkomt u oververhitting

Oververhitting kan een van de oorzaken zijn dat de dosha’s uit balans zijn geraakt. Dan is het vooral de pitta dosha die gaat overheersen. Daarom is het belangrijk om die onder controle te houden. Onze tips hiervoor zijn:

  • Draag geen rode, oranje, donkergele of zwarte kleuren. Deze versterken de pitta en absorberen meer warmte.
  • Smeer u ‘s ochtends voor u gaat douchen in met kokosolie, en wrijf dit voor het slapen op het voorhoofd en onder de voetzolen. Het werkt verkoelend.
  • Eet minder pittig, scherp en geurig eten.
  • Vermijd warme en alcoholische dranken zo veel mogelijk.
  • Eet minder donkere vleessoorten
  • Doe geen intensieve sporten. Wilt u toch hardlopen of fitnessen, doe dit dan ‘s ochtends.

Wilt u meer tips over je gezondheid, en op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen op dit gebied? Houd dan onze blog in de gaten. Wij plaatsen namelijk regelmatig nieuwe, interessante artikelen.

Geef een reactie

Back To Top